"Podstawy żywienia w cukrzycy", to temat wykładu dla seniorów, który we wtorek, 30 października, wygłosiła dr inż. Ewa Malczyk z Instytutu Dietetyki PWSZ w Nysie. Wykład zorganizowano w ramach zajęć nyskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku im. Jerzego Kozarzewskiego.
Słuchacze mogli między innymi dowiedzieć się co to są "pola zdrowotne" i jakie czynniki wpływają na nasze zdrowie? W czasie spotkania nie zabrakło konkretnych pytań i dyskusji na temat zdrowia.
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie, w ramach podpisanych umów o współpracy, naukowo wspiera studentów Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Tym samym, w tym roku akademickim odbędzie się wiele spotkań i wykładów dla seniorów prowadzonych przez kadrę naukową PWSZ w Nysie. Kolejne spotkanie odbędzie się 14 listopada w Prudniku. Wykład dla tamtejszych studentów Uniwersytetu III Wieku wygłosi mgr Mariola Chwalania, wykładowca w Instytucie Finansów PWSZ w Nysie.
Bartosz Bukała
rzecznik prasowy uczelni
Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Nysie © 2022. Kontakt z webmasterem, napisz do: Adam Dudek , Łukasz Wąsik